Kavrama Nedir?
Motor ile transmisyon mekanızması arsındaki bağlama ayırma organıdır. Kavarmış durumda iken ,motor momentini aynen iletirken, ayrıldığında motoru transmisyondan ayırır. Kısmen kavramış durumdaysa sürtünme yüzeylerinin kayması sebebiyle, motor hız ve gücünün ancak bir kısmını iletir. Kısaca kavrama, bir moment iletim parçasıdır.
Kavramanın Görevleri Nelerdir?
- Aracı çalıştırdıktan sonra arabaya verilecek ilk hareketi, motordaki gücü, tekerleklere ileterek aracın hareket etmesini sağlamaktır.
- Aracın vites durumlarını değiştirmek için motor vites arasındaki bağlantıyı sağlamak. Gerektiği yerde gücü kesmek.
Kavrama Çeşitleri
1. Sürtünme diskli kavramalar
2. Tamburlu kavramalar
3. Tek diskli kavramalar
4. Hidrolik kavramalar
5. Tork konvertörleri
Diski Kavrama
Diski kavramda sürtünen yüzeyler volan ve kavrama baskı plakası arasına yaylarla sıkıştırılanbir veya birkaç adet ortası boş diskten oluşur.Radyal şekilde düzenlenmiş ve destekleri volana bağlı bulunan levyeler,yayları sıkıştırmak suretiyle kavrama tablasını gevşetmektedir.
Hidrolik Kavrama
Mekanik vites kutularında kullanılan mekanik kavramanın yerini otamatık kavramalarda tork konvertör olarak isimlendirilen hidrolik kavrama almaktadır. Mekanik kavrama motor ile vites kutusu arasındaki bağlantıyı ayakla kontrol eden bir pedalla birleştiip ayırırken tork konverter sürekli kavramış haldedir.Tork konverterin temel elemanları ise; döndürülen eleman ppompa,dönen eleman türbin vetork akışı sağlayan statör'dur.
Tork konverter, vites kutusunun sağlayacağı sınırlı sayıdaki vitesler yerine sonsuz sayıdaki oranlar sağlamak suretiyle,bir bakım sonsuz sayıda vitesi bulunan bir transmisyon görevi yapmaktadır.
Yorum Gönder