Dizel Motor Neden Hava Yapar - Dizel Motorun Hava Yapma Nedenleri
Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazımızda son zamanlarda çok fazla soru aldığımız ''Dizel Motorlar Neden Hava Yapar'' konusunda bilgi vericeğiz. Dizel motorlar benzinli motorlara göre biraz daha hassastırlar. Bakımlarına vs. çok özen göstermeniz gerekmektedir. Benzinli motorlara göre biraz daha fazla arızaya meyillidirler.
Dizel araçlarda yakıt biterse ne olur?
Dizel motorlarda yakıt sistemine hava girmesi durumda araç çalışmaz. Daha ayrıntılı anlatmak gerekirse, yakıt motorun ilgili bölümlerine basınçla püskürtülerek ulaşır. En sık karşılaşılan yakıt bittiği durumlarda ise yakıt enjektörlere ulaşamaz ve hava yapar. Bu durumda araç çalışmaz. Benzinli araçlarda bu durum yaşanmaz.
Dizel Motor Neden Hava Yapar |
Dizel motorlar genellikle aşağıdaki problemlerden dolayı hava yapar. Dizel motorların hava yapma nedenlerini maddeler halinde yazarsak;
- Araçta yakıt çok fazla azaldığında yahut bittiğinde
- Herhangi bir neden dolayı motor sisteminde yada borularında çatlak, delik vb. durumun yaşanması sonucu
- Yakıt filitresinin arızalanması veya tıkalı olması vb. gibi durumlarda dizel motor hava yapar ve çalışmaz.
Hava yapan dizel motoru çalıştrmanın yani dizel motorun havasını almanın ise birkaç yolu mevcuttur.
1. çözüm yolu: Mazot filitresinden oluşan havayı atmak. Bu iki şekilde yapılabilir. Birincisi mazot filitresi sökülür ve havası alınır. Diğer bir yolu ise bazı araçlarda mazot filitresinin yanında vakum kapağı bulunur. Bu kapağı çevirerekhavası alınabilir.
2.çözüm yolu: Aracın dik bir yokuşta burnu aşağı getirilir ve araç çalıştırılmadan yakıtın mazot pompasına gelmesi sağlanır.
3. çözüm yolu ise işin ehli otomobil servislerine yaptırılması uygundur. Emme manifoldundan içeriye servislerde bulanabilen yanıcı sprey sıvı sıkılır ve motorun atşeleme yapması sağlanır. Tekrar hatırlatalım, araç motor bilgisi ve tecrübesi olmayanlar için tavsiye edilemez.
Bu nedenle özellikle dizel araçlarda depo bitene kadar aracı sürmemeniz tavsiye edilir. Sadece hava yapması dışında daha büyük arızalara sebebiyet verebilir. Yakıt bitiğinde aracınıza marş yapmamaya çalışın, yaptığınız takdirde aracınız daha zor çalışacaktır. Ayrıca marşa uzun süre basmanız akünüzün tamamen bitmesine neden olabilir. Bunun yanında marşa bastığınızda marş dönüyor aracınız çalışmıyorsa muhtemelen yakıt filitresi ya da marş motoru arızasından kaynaklanıyor olabilir. Sitemizde ateşleme sistemi olarak arattığınızda çok fazlakaynak bilgiye ulaşabilirsiniz.
İyi gunler benim aracimda mazot var sadece sabahlari calisiyor 2 veya 3 klometre sonra stop ediyor marsa basiyorum calismiyor biraz ponpaliyorum sonra calisiyor filitresini yeni degistirdim ozelikle havalar sogdugunda yapti bu problemi
YanıtlaSilMerhaba,
SilSorunu tam anlamak için aracınızla ilgili daha detyalı bilgi verebilirmisiniz? Araç kaç model marka ve modeli nedir? bakımı en son ne zaman yapıldı vs.
Selamunaleykum arkadaş pejo j9 2004model mazot pompası hava alma nasıl yapa bilirim
YanıtlaSil