Turbo Arıza Belirtileri
İçten yanmalı motorlarda yakıt aslında oksijendir. Benzin yahut alternatif yakıtlar oksijeni yanıcı hale getirebilmek için kullanılan tetikleyicilerdir. Turbo besleme sistemi ise 2 türbinden oluşur, türbinlerden birisi motordan çıkan egzos gazının basıncını kullanarak diğer türbini çevirir ve oksijeni vakumlayarak motorun içine basınçlı şekilde hava gönderir. Motorun içine sıkıştırılmış şekilde hava gönderilmesi oksijen miktarını arttırır. İntercooler isimli parça turboya giden havanın soğutulmasını sağlar bu sayede sıcakta genleşmiş olan hava soğutularak tekrar sıkılaştırılır ve daha zengin oksijen içeren bir hava haline gelerek performansı arttırır. Bu sayede yanma odasında daha çok benzinin kusursuzca yanabileceği ortam hazırlanmış olur.
Turboların çeşitleri vardır, twinturbo biturbo, asimetrik, simetrik gibi içinde gruplara ayrılır. Turboların yağlama sistemi motor yağı ile yapılır. Bu yüzden turbolu araçlarda motor yağının viskozitesi, üreticinin tavsiye ettiği türde olması yüksek önem taşır.
Motor soğukken sıkıştırmak yağlama zaafiyetinden dolayı turboya ve birçok motor aksamına ciddi zararlar verir. Turbolu otomobiller stop edilmeden önce minimum 30 saniye rölantide çalıştırılmalı, turbo türbinleri rölanti devrine dönmesi ve yağ basıncının normale dönmesi için beklemek şart. Eğer otomobil performanslı kullanıldıysa 3-4 dakika kadar motor yağının soğuması beklenmeli.
Bu koruma kriterlerine dikkat edilmediği takdirde turbo yıpranır. Egzostan siyah duman atması bir yıpranma belirtisidir. Gönderilen yakıta yetişecek hava basıncını üretemeyen turbo yüzünden motor yakıtı yakamadan egzostan siyah duman formunda kurum olarak atar. Siyah duman atan standart otomobillerde yüksek ihtimalle turbo bozulmuş demektir.
Alt devirlerde cansızlık motor performansında düşüş, yakıt tüketiminde artış turbo sorunlarına işaret olabilir. Bu sorunların birçok sebebi olabilir fakat turbo arızası bu ihtimaller dahilindedir. Turboların onarımı yapılabiliyor fakat ehli olmayan kişilerin ellerinde pek uzun ömürlü olmayabilir. Yanlış kişilerce yapılan chiptuning ve modifikasyon işlemleri kısa sürede turbonuzun arızalanmasına sebep olabilir. Turbodan şüphelenmeden önce turbo hortumları ve bağlantıları kontrol edilmelidir.
Yorum Gönder