Motorun Teklemesinin Çeşitli Nedenleri
Otomobilinizin motoru zor çalışıyorsa farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler dikkate alınmadığında maddi yönden otomobil kullanıcılarını sıkıntıya sokabilir. Aşağıda bu motor teklemesinin nedenlerini ve motorun oğukken ya da sıcakken zor çalışmasının nedenlerini açıklayacağız.Bilgi:Motor arızaları, sigorta işlemleri, hasar işlemleri, araç muayenesi vb. konularda USTAYA SOR! bölümümüzden yada konu altı yorumlardan sorularınızı iletebilirsiniz. En kısa zamanda dönüş yapılacaktır.
Motor Teklemesinin Nedenleri:
1- Motor üzerindeki bujiler sıcaktır. Daha soğuk tipteki bir bujiyle değiştirilir. Ancak normal bir bujinin ısı yalıtkanlığı ve fena bir buji contayı sebebiyle de çok ısınabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
2- Platin aralıkları çok açıktır.
3- Platin kolları eğilmiş veya sıkışmıştır.
4- Platin yayı gerilimi zayıflamıştır.
5- Supaplar sıkışmıştır.
6- Supap yayları supapları kapamayacak kadar zayıflamıştır, yahut kırılmıştır.
7- Ara sıra karbüratöre gelen yakıt miktarı azalıp çoğaldığı için karışım zaman zaman yanmayacak kadar fakirleşmektedir.
8- Yakıt donanımında kısmi (motoru tamamen durdurmayacak kadar) buhar tamponu meydana gelmiştir.
9- Ateşleme kıvılcımı zayıftır.
10- Egzoz manifoldu kurumla tıkanmıştır.
11- Egzoz manifoldunda, susturucuda ve egzoz borusunda gaz çıkışını güçleştiren bir tıkanıklık vardır.
12- Ateşleme zaman ayan bozuktur.
13- Distribütörde ağırlıklı avans iyi çalışmıyor.
14- Emme manifoldu ısıtıcısı kapalı olarak sıkışmıştır.
15- Karbüratör hava filtresi kirlidir.
16- Jikle kelebeği tam olarak açılmıyor.
17- Gaz kelebeği, mili üzerinde gevşemiştir.
18- Yakıt pompasının çalışması yetersizdir.
19- Silindirlerde kızgın noktalar erken ateşlemeye sebep olmaktadır.
20- Supap zaman ayarı bozuktur.
Motor sıcakken zor çalışıyorsa;
Motor sıcak olduğu zaman güç çalışıyorsa, umumiyetle arıza sebebi yakıt sisteminin boğulmaya sebep olmasından ileri gelir. Seyrek de olsa ateşleme bobini bazı hallerde ısındığı zaman ateşlemenin bozulmasına sebep olabilir.
Motor soğukken zor çalışıyorsa;
1- Jikle kelebeği iyice kapanmıyor, jikle ayarı yapılır.
2- Benzin içinde gaz yağı, su vardır. Yahut depoda buzlanma vardır.
3- Yakıt pompası filtresinde buzlanma vardır, sıcak suyla eritilir.
4- Yakıt borularında buzlanma vardır.
5-Marş motoru yavaş çeviriyor;
a) Sıfırın altındaki sıcaklıklarda motor yağı çok kalınlaşmıştır,
b-)Akü zayıftır. Fazla soğuk havalarda akünün zayıflığı iyice kendini gösterir.
6- Uzak bir ihtimal de olsa su pompası içindeki suyun donmasıyla pompa rotoru sıkışabileceğinden gergin bulunan kayış motorun dönüşünü geciktirmektedir.
Buhar Tamponu:
Benzinin depodan karbüratörde, fıskiyeye gelinceye kadar, geçtiği yerlerde, buharlaşmasıyla boşlukların yahut kabarcıkların meydana gelmesi halidir. Yakıt pompasının, boruların ve karbüratörün fazla ısınmasıyla benzin içeride buharlaşarak boşluklar meydana getirecektir. Benzin uçuculuğunun çok olması, buhar tamponunun çoğalmasına sebep olur. Ayrıca, hava sıcaklığının yüksek olması, otomobili fazla yük altında kullanmak, soğutma donanımının arızalı oluşu ve yükseklerde hava basıncının azalması buhar tamponunu arttıran sebeplerdendir.
Buhar tamponu aşırı değilse, motorun teklemesine ve sıcak olduğu zaman güç çalışmasına sebep olacaktır. Aşırı buhar tamponu; çalışmakta olan motoru durduracağı gibi, buhar tamponunun meydana geldiği kısım soğutularak içerdeki buhar yoğunlaştırılmadıkça motoru tekrar çalıştırılamayacak duruma da sokabilir.
Yakıt Kaynaması:
Yakıtın karbüratör içinde ısınarak kaynaması haline yakıt kaynaması denir. Bu olay buhar tamponunun karbüratördeki başlangıcıdır. Karışımın fakir veya zengin olmasına sebep olur.
Karışım fakir olduğunda motor gücünden kaybeder. Zengin olduğu zaman ise motora ilk hareketi vermek zorlaşır. Bazı karbüratörlere; bu muhtemel arızayı önlemek için buhar boşaltma supapı (anti-perköletör) denilen bir tertibat ilave edilmiştir. Gaz kelebeği bağlantılarıyla irtibatı olan bu tertibat, gaz kelebeği kapalı bulunduğu zaman açılarak, kaynama basıncının açık havaya kaçmasını sağlamaktadır.
Buhar boşalma supapı, öyle ayarlanmalıdır ki; gaz kelebeği kapalı iken açık bulunmak suretiyle karbüratördeki yakıt seviyesini muhafaza etsin ve gaz kelebeği açıldığı zaman kapansın.
Şayet buhar boşaltma supapı, gaz kelebeği kapalı iken çalışmayacak olursa, motor dururken, buhar basıncı karbüratörden yakıtı emme manifolduna taşırarak motorun boğulmasına sebep olmak suretiyle ilk hareketi güçleştirebilir.
İstediğiniz bilgiyi bulamadıysanız aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Turbolu Araba Nasıl Kullanılır?
Marşa Basıldığında Motor Çalışmıyorsa Ne Yapılır?
Motor Arızaları Hakkında Bilgiler
Ateşleme Sistemi Arızaları Nelerdir?
bir ara benim linea da da oluyordu. yakıt aldığım yeri değiştirdim kendi kendine düzeldi. sonrasında başka sebepten servise gittiğimde o durumuda söyledim. arabada bişey çıkmamıştı şaşırdıydım.bennce alınan yakıt ta çok önemli.
YanıtlaSilBilgi için teşekkürler.
Sil2012 fiat linea urban marka aracim var. Aracin hiz gostergesi calismiyor ve tekleme yapiyor gosterge calisiyor tekleme gidiyor. Bir muddet sonra mazot ibresi calismamaya basladi. Manikaya baglaniyor bir problem gostertmiyor. Sizce neden olqbilir. Bugun de aranin arka plakalik lambasinin yanmadigi gordum ve sase var araba da elektriksel bir problem olabilir mi?
YanıtlaSilbenim 2009 model 1.4 yarı otomatık pasatım var arac fazla gaza yuklendıgı zaman motor ısıgı yanıyor ilkinde tamıre goturdum arza kaydını sıldıler yıne bır kacgun sonra tekrar tekledi tekrar tamıre goturdum bujı gıbı bır sey degıs tı ve tekrar bir kacgun sonra tekrarladı. arac d deykende aynı s deykende aynı manuelede aldıgım zaman yıne aynı arzayı verıyor yardım edersenız sevınırım
YanıtlaSilAracım hyundai elantra 2001. gazda giderken hiçbir sorun yok ama benzinde 5 6 bin devirlerde tekleme yapıyor soğukken yapmıyor ama. Kaç tane tamirci ye gittim bulamadılar sorun ne olabilir
YanıtlaSil