Otomatik Vites ile Düz Vites Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yeni bir araba satın alırken otomatik veya manuel şanzıman söz konusu olduğunda bu kararı vermeden önce aklınızda tutmanız gereken birkaç önemli noktalar var. Şu durumları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Fark # 1: Sürüş
Otomatik ve manuel şanzıman araçları arasındaki ilk ve en belirgin fark, sürüştür.
Otomatik vitesli bir otomobil sürmek, vites değiştirmeye gerek duymadan sürücünün sadece yola odaklanmasına izin verir. Manuel viteste ise sürücü vites değişimlerinede odaklanmak durumunda kalır.
Otomatik vites araba sürmek manuel vitesli arabaya göre daha kolaydır. Otomatik viteste sürüşe geçmek için sadece arabayı çalıştırmak yeterli iken manuel viteste arabayı hareket ettirmek için bir süre gaz debriyaj ayarı için pratik yapılması gerekebilir.
Fark # 2: Performans
Manuel şanzıman, sürücüye araç üzerinde daha fazla kontrole izin verir. Bu, daha fazla güç ve daha iyi hızlanma anlamına gelir. Manuel şanzıman, sürücülerin aracını yavaşlatmak için fren yapmak yerine vites küçültme gibi daha karmaşık durumlarla daha performanslı sürülebilir.
Bu duruma istinaden bazı otomobil üreticileri, otomatik şanzımanın bilgisayar kontrollü olduğundan bir insandan daha hızlı vites değiştirebildiğini, bu nedenle daha performanslı olduğunu iddaa etmektedir.
Sonuç olarak ben manuel şanzımanların daha performanslı olduğunu olduğunu düşünüyorum. Hele ki günümüz şanzımanların yüksek hızda düşen tork gücü yerine Honda’nın atmosferik Vtec motorunun 5500 devirden sonra hala yükselen torku gibi yada Subaru’nun 2.5 litre sti motoru vb. arabalarla performansın farkı anlaşılabilir. Günümüzde aracın performansı 0-100 kaç saniye olarak ölçülürken asıl bakılması gereken 100-200 arasıdır.
Fark # 3: Yakıt Ekonomisi
Otomatik ve manuel vites araçların arasındaki bir diğer fark ise yakıt sarfiyatı konusudur.
Bundan 5 sene öncesine kadar yakıt sarfiyat farkları fazlayken günümüz teknolisinde bu fark kapanmış hatta bazı otomatik şanzımanlar manuel şanzımanlara göre daha tasarruflu olmaya başlamıştır.
Fark # 4: Maliyet
Otomatik şanzımanlar hem bakım ve onarım maliyetleri hem de alım durumunda manuel şanzımana göre satış fiyatı daha maliyetlidir.
Otomatik Şanzıman (Vites) Avantajları
Otomatik şanzımanlı arabaların satışları , manuel şanzımanlı arabaların satışlarına göre gün gittikçe artmaya devam ediyor. Türkiye’de satılan her 10 araçtan 6’sı otomatik vites şanzımanlı arabadan oluşuyor. Ancak, popülaritelerine rağmen, otomatik şanzımanlar pek çok sürücü için daha iyi bir seçim olmayabilir. Bununla birlikte, bir kaç önemli alanda ise manuel şanzımanlara kıyasla avantajlar sağlıyorlar.
Örneğin,
- Debriyaj pedalı olmadığından otomatik vites araba kullanmayı öğrenmek daha kolaydır.
- Vites değişimi ve debriyaj pedalına basma gibi durumlar olmadığından dikkat dağınıklığı manuel vitesli arabadaki kadar olmaz. Daha güvenli sürüş yapılabilir.
- Yokuşlarda debriyaj –gaz ayarı yapılması gerekmediğinden kullanımı kolaydır. Bunun yanısıra, tam otomatikler geri kaydırma yapmaz. Yarı otomatik viteslerde ise hill holder sistemi eksta donanım alınmasıyla araç geri kaymaz.
- Sıkışık trafikte, yokuşlarda manuel viteste debriyaj gaz ayarının yetersiz yapılmasıyla yaşanan stop etme durumu yaşanmaz.
- Ağır trafikte kullanımı daha kolaydır. Otomatik şanzımanların çoğu sıkışık trafikte frenden ayağınızı çektiğinizde otomatik olarak ileri hareket eder, gaza basmanız gerekmez. Sadece fren üzerinde ayağınızı tutarsınız.
- Sollama yapmak otomatik viteslerde daha kolaydır. Manueldeki gibi vites düşürme işini ototmatik şanzıman kendi yapar.
Manuel Şanzıman (Vites) Avantajları
- Aracın iç işlerine daha fazla karışmayı tercih eden sürücüler manuel şanzımanları tercih etmektedirler.
- Satın alma maliyetı daha ucuzdur.
- Bakım maliyeti daha ucuzdur.
- Yakıt verimliliği son teknoloji motorlarda baş başa olsada daha iyidir. Ortalama otomatik viteslere göre % 5 ila % 15 arasında daha tasarrufludur.
- Manuel şanzımanlar, sürücülere araç üzerinde daha fazla kontrol imkanı verir.
Yorum Gönder