Karbüratör bir aracın en önemli parçalarından biridir ancak birçok araç kullanıcısı karbüratörün ne olduğunu ve ne işe yaradığını tam olarak bilmemektedir.
Karbüratör, eski model arabaların ortak bir parçasıdır ve bu araçlarda önemli bir rol oynar. Eski araçlarda enjeksiyon sistemi olarak görev yapan karbüratörler, çok verimli olmadıkları için artık yeni araç modellerinde takılmamaktadır. Benzinli bir motorda karbüratör kullandığınızda, yanma için motorun silindirlerine bir hava/benzin karışımı gönderilir. İçten yanmalı motorlarda benzin ve havanın uygun oranda karışmasını sağlar. Buharlaşan karışım, silindirin içindeki bir bujiden çıkan kıvılcımla ateşlenir. Emilen havanın ve hava ile karıştırılan benzinin oranı, karbüratörün bağlı olduğu otomatik bir sistem tarafından düzenlenir.
Bir karbüratör, bir hava borusundan ve hava borusuna bağlı bir yakıt deposundan oluşur. Karbüratör hava borusu boğaz olarak adlandırılır ve boğazın son kısmı venturi olarak adlandırılır.
Venturi, motor tarafından çekilen havanın yüksek hıza ulaştığı ve venturi içinde düşük basınç oluşturduğu kısımdır.
Karbüratör; Şamandıra, yakıt devresi, rölanti vidası, yakıt kesme valfi ve jikleden oluşmaktadır. Tüm bu parçalar birleşerek yakıt tahliye sistemi olarak da bilinen karbüratörü oluşturur.
Karbüratörler çok karmaşık sistemlerdir ve araç tarihi boyunca uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Karbüratör revizyonu ve motor bakımı yetkili bir servis merkezinde yapılmalıdır. Bunun yapılmaması motor veya araç sorunlarına neden olabilir. Motorun bakımı yapılırken karbüratör de yeniden ayarlanmalıdır.
Yorum Gönder